Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

KOLAGÉN

JEHO PRIRODZENÁ FUNKCIA A VÝZNAM VO VÝŽIVOVÝCH DOPLNKOCH


Kolagén je najviac zastúpená bielkovina nášho organizmu (až 30 % všetkých bielkovín) s významnou stavebnou funkciou. Nájdeme ju jednak v spojivovom tkanive, teda v chrupavkách, väzoch, šľachách a kostiach a tiež v koži. Nie je však kolagén ako kolagén – rozoznávame totiž asi 30 rôznych typov, každý s mierne odlišnou štruktúrou a teda aj výskytom a funkciou. Najviac sú zastúpené kolagén typu I až V.

Naše telo si dokáže kolagén syntetizovať samo a potrebuje na to dostatok energie, aminokyselín (hlavne prolínu a lyzínu), vitamínu C a samozrejme patričné enzýmy. Ako je to pri všetkých poruchách v organizme, naše telo môže trpieť nedostatkom aj nadbytočnou tvorbou kolagénu. V prípade nedostatku môžeme spomenúť námornícku chorobu skorbut, sprevádzanú krvácaním z ďasien a vypadávaním zubov, v prípade nadbytku je známa napríklad sklerodermia. Nadbytok kolagénu ďalej nachádzame pri rôznych patologických procesoch, kedy dochádza k prestavbe normálnej štruktúry orgánov = k takzvanej fibrotizácii. Tak ako pri všetkom, aj pri kolagéne je nutná rovnováha medzi tvorbou a odbúravaním kolagénu, dobré je však spomenúť, že s pribúdajúcim vekom syntéza kolagénu organizmom klesá. 

Metabolizmus bielkovín a princíp fungovania kolagénových doplnkov

Aby sme dobre pochopili význam kolagénu vo výživových doplnkoch, treba chápať, ako telo spracováva bielkoviny (proteíny). Sú to veľké molekuly, ktoré sa skladajú z menších štruktúr, takzvaných aminokyselín. Aminokyseliny si teda môžeme predstaviť ako nejaké korálky, ktoré navliekame na šnúru a tým tvoríme väčšie štruktúry. Keď spojíme takýchto korálok do stovky, jedná sa o menšie štruktúry zvané peptidy, pokiaľ je aminokyselín viac ako sto, už hovoríme o molekule proteínu. Takáto štruktúra má aj svoje špecifické priestorové usporiadanie, ktoré je zodpovedné za funkciu bielkoviny. Príkladom priestorového usporiadania môže byť napríklad klbko, skrutkovica alebo rôzne vlákna, ako je to v prípade kolagénu.

Priestorové usporiadanie bielkovín je extrémne citlivé na akékoľvek zmeny prostredia – teda výkyvy kyslosti (pH), teploty atď. Aj malá zmena tak môže vyvolať nevratné poškodenie štruktúry a narušenie funkcie –bielkovina svojou funkciou buď zmení alebo ju úplne stratí. V malom množstve prípadov môže zostať funkcia bez zmeny.

Vyššie teda bola spomenutá tvorba bielkovín, teraz sa pozrieme na odbúravanie bielkovín, ktoré prebieha napríklad po ich konzumácii. Ide vlastne o opačný proces, kedy veľkú molekulu spätne rozkladáme na jednotlivé aminokyseliny. Tie potom telo používa ako zdroj pre syntézu proteínov, ktoré aktuálne potrebuje. A jedným z týchto proteínov môže byť práve kolagén. Ak ste teda pochopili, ako funguje tvorba a odbúravanie bielkovín, je vám princíp fungovania kolagénu už jasný. Pri požití takého výživového doplnku ho telo rozloží na jednotlivé aminokyseliny a kolagén si z neho vytvorí iba v prípade, že ho má nedostatok. Pokiaľ telu kolagén nechýba, využije tieto aminokyseliny pre tvorbu iných potrebných proteínov.


Kolagénové výživové doplnky – áno či nie?

Je jasné, že po prečítaní to, čo je uvedené vyššie váhate, či má užívanie kolagénových doplnkov vôbec zmysel. Na rovinu - u mladých, zdravých a dostatočne sa stravujúcich ľudí skôr nie. Ale u športovcov, ktorí výrazne zaťažujú pohybový aparát, u starších ľudí, u ľudí s nedostatočnou pružnosťou kože a samozrejme u osôb s preukázanou zníženou tvorbou kolagénu, je suplementácia na mieste, pretože bežná strava nemusí doplniť všetky aminokyseliny v dostatočnom množstve. Nevyhnutný je ale aj príjem vitamínu C.

Zdrojom kolagénu sú najmä ryby, hovädzí dobytok a ošípané. V našich produktoch používame  hovädzí kolagén. Ten obsahuje najmä kolagén I. a II. typu. Je najvýhodnejší, pretože  okrem pokožky dobre pôsobí aj na šľachy a väzivá .

VIANUTRA ponúka kolagén v nasledovných doplnkoch

✓ FOR MAN – multivitamínový a multiminerálový výživový doplnok pre mužov, obohatený o ďalšie látk&

 FOR WOMAN - multivitamínový a multiminerálový výživový doplnok pre ženy, obohatený o ďalšie látky

HAPPY KIDS - multivitamínový a multiminerálový výživový doplnok pre deti, obohatený o ďalšie látky

FLEX CARE – výživový doplnok na podporu pohybovej sústavy

BEAUTY CARE – výživový doplnok na posilnenie vlasov, nechtov a kože