Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

ŽENŠEN

JEHO ÚČINKY NA CELÝ ORGANIZMUS A VPLYV NA ZVÝŠENIE ENERGIE, VITALITY A FYZICKÉHO VÝKONU


Ženšen je známou liečivou bylinou, ktorá je zastúpená niekoľkými rôznymi druhmi. Najznámejším je ženšen pravý (Panax gingseng), ďalšími známymi druhmi sú potom ženšen trojlistý (Panax trifolius), päťlistý (Panax quinquefolius), japonský (Panax japonicus) či vietnamský (Panax vietnamicus), ale s názvom ženšen sa set sú napríklad angelika čínska, ašvaganda alebo maca žerucha peruánska a mnohé ďalšie. Jednotlivé druhy sa líšia aj vhodnosťou užívania - pre mužov je najlepší čínsky ženšen pre zlepšenie sexuálnych funkcií, pre ženy naopak ženšen sibírsky pre lepší priebeh menštruačného cyklu a lepší priebeh menopauzy.

Najvýznamnejšie svojimi účinkami je ženšen pravý. Pôsobí na celý organizmus s dôrazom na obehový systém, centrálnu nervovú sústavu, sústavu žliaz s vnútornou sekréciou a imunitný systém. Pozitívne pôsobí na zvýšenie energie, vitality a fyzického výkonu, navyše prehlbuje spánok a zlepšuje tak regeneráciu organizmu.

Obsahuje široké spektrum aminokyselín a vitamínov, bohatý je aj na polysacharidy. Ako už viete z predošlých článkov, aminokyseliny naše telo využije na tvorbu rôznych aktuálne potrebných proteínov, či už pôjde o enzýmy potrebné pre metabolizmus alebo o proteíny stavebné, ktoré tvoria všetky bunky v našom tele a môžu tak napomáhať napríklad regenerácii svalov, zvýšeniu elasticity kože či podpore kĺbovej funkcie. Vitamíny potom majú mnoho nezastupiteľných funkcií v rámci celého organizmu – vďaka nim môžu enzýmy správne fungovať a môžu sa tvoriť rôzne významné funkčné štruktúry organizmu či energie. Polysacharidy potom budú pôsobiť ako ďalší zdroj energie pre telo, aspoň teda tie, ktoré naše telo vedia spracovať. Tie, ktoré spracovať nevie, potom poznáme pod pojmom vláknina, ktorá pôsobí pozitívne najmä na naše črevá a podporuje tak zdravé vyprázdňovanie a pôsobí preventívne proti rakovine. Hlavnými účinnými látkami sú v ženšene však ginsenoidy, patriace medzi adaptogény, ktoré sú zodpovedné za biologické účinky ženšenu.

Ženšen v produktoch Vianutry:

- FOR MAN

- FOR WOMAN

- ENERGY BOOST

BEAUTY CARE

- IMMUNE CARE