Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

Starostlivosť o vlasy v zimnom období


Vlasy sú ozdobou každého z nás, ale sú súčasne aj prejavom zdravia. Vyžadujú si primeranú starostlivosť v každom ročnom období, ale trpia najmä v zime.

Čo vlasom neprospieva

Neprospieva im mráz, studený vietor, ani prechody zo zimy do teplých, najmä prekúrených miestností. Vlasy sú vtedy nezvyčajne suché, lámavé, bez lesku. Nosenie teplých čiapok zase spôsobuje, že sa veľmi rýchlo mastia a sú bez objemu.

Tiež padanie vlasov je nepríjemný prejav toho, že vlasom niečo chýba. Najviac však trpí pokožka hlavy, pretože uvedené prejavy zimy  zapríčiňujú jej väčšie vysúšanie a tvorbu lupín.

Ako si pomôcť

Trh ponúka široký výber kvalitných kozmetických vlasových prípravkov. Stačí to však na to aby sme mali vlasy zdravé a  krásne aj v zime? Rozhodne nie!

Mali by sme si uvedomiť že zásadnú výživu vlasovej pokožky a vlasov ovplyvňuje najmä každodenný prísun živín, teda kvalita našej stravy. Je vhodné, ak je dopĺňaná pravidelným užívaním výživového doplnku s kvalitným zložením.

Čo je pre udržanie kvality vlasov v zime najdôležitejšie?

1. Starostlivosť o vlasovú pokožku

Dobrá výživa jej zabezpečí, že vlasové cibuľky budú mať z čoho čerpať energiu pre rast zdravých vlasov.

Z vitamínov je to predovšetkým skupina vitamínov B (najmä  biotín, niacín), ktoré v synergii so zinkom upokojujú podráždenú pokožku a pôsobia protizápalovo. Biotín (vitamín B 7), sa pre svoj stimulačný vplyv na rast buniek označuje aj ako „rastový faktor“a je súčasťou všetkých živých buniek. Vitamín A, chráni pokožku pred starnutím a podporuje obnovu jej buniek. Dobre spolupracuje s Aloe vera vo výživovom doplnku.

2. Ochrana pred voľnými radikálmi

Výživový doplnok, ktorý obsahuje silné antioxidanty - Vitamín E, C, A, a zinok, veľmi významne prispieva k ochrane vlasových buniek pred oxidatívnym stresom (negatívnym pôsobením voľných radikálov), a chráni ich pred poškodením. Významnými antioxidantami sú aj koenzým Q10, zelený čaj, či výťažky z hrozna.

3. Mineralizácia a spevnenie vlasov 

Ak sú vlasy dobre mineralizované, sú menej lámavé a ich končeky sa menej štiepia. Pevnosť vlasov ovplyvňuje dostatok minerálnych látok: vápnik, horčík, zinok, meď, kremík a síra. Prirodzený zdroj síry je MSM (potrebnej pre dobrý stav všetkých tkanív)  a  je súčasťou kože, vlasov, nechtov. Výťažok z prasličky roľnej (equisetum arvense) má tiež mineralizujúci efekt na vlasy, pretože obsahuje flavonoidy a saponíny

4. Podpora rastu a hustoty vlasov

Praslička, biotín a zinok prispievajú k udržaniu normálneho stavu vlasov, pomáhajú ich tak udržiavať zdravé – prirodzene krásne. Vitamín A podporuje rast a pevnosť vlasov. Zinok v synergii s vitamínom C a MSM podporuje tvorbu kolagénu a keratínu. Keratín je hlavný proteín pre udržanie hustých, pevných vlasov.

5. Udržanie a obnova pružnosti a lesku vlasov

Aby boli vlasy ozdobou a pôsobili zdravo, mali by byť pružné a prirodzene lesklé.  Okrem zinku a kolagénu  podporuje  elasticitu vlasov aj kyselina hyalurónová, koenzým Q10  a kórejský ženšen. Dodávajú vitalitu a lesk nielen vlasom, ale zároveň pôsobia stimulačne aj na bunky vlasovej pokožky a celého tela.