Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

OMEGA MASTNÉ KYSELINY

ICH NEDOSTATOK SA MÔŽE PREJAVIŤ AJ ZLOU NÁLADOU, NESÚSTREDENOSŤOU, HORŠÍM ZRAKOM ČI SUCHOU KOŽOU


ZNÁMKY TOHO, ŽE VAŠE TELO MÁ NEDOSTATOK OMEGA MASTNÝCH KYSELÍN

Trápi Vás zlá nálada, nesústredenosť, horší zrak alebo napríklad suchá koža? Pokiaľ ste na niektorú z položiek odpovedali ÁNO, môžete trpieť nedostatkom zdravých tukov, medzi ktoré patria práve nenasýtené omega mastné kyseliny. Teraz sa poďme na problematiku pozrieť trošku bližšie.

Nenasýtené mastné kyseliny sú nevyhnutnou súčasťou nášho organizmu. Niektoré z nich si vieme sami syntetizovať, niektoré z nich treba dodávať v strave. Veľký význam majú v stavebnej funkcii bunkových membrán, ktoré obaľujú každú jednu bunku v našom tele. Ich funkciou je ohraničiť jej vnútorný obsah a sprostredkovať látkovú výmenu medzi jednotlivými bunkami alebo medzi bunkou a takzvaným medzibunkovým priestorom. Membrána môže v závislosti od zloženia meniť svoje vlastnosti, napríklad svoju rigiditu (tuhosť), a tým ovplyvňovať fungovanie organizmu. Hlavným stavebným prvkom membrán je dvojitá vrstva takzvaných fosfolipidov, čo sú molekuly zložené zo zvyšku kyseliny fosforečnej (fosfátu), glycerolu a mastných kyselín. Sú vzájomne poskladané tak, že vyzerajú ako guľatá „hlavička“, z ktorej trčia dve „nožičky“, ktoré predstavujú práve molekuly mastných kyselín.

Mastné kyseliny môžeme rozdeliť na nasýtené a nenasýtené. Ich rozdiel je v chemickej stavbe, ktorá ovplyvňuje priestorové usporiadanie väzobných uhlov atómov v molekule a tým aj ich funkciu. Nasýtené mastné kyseliny obsahujú iba jednoduché väzby a väzobné uhly sú také, že molekula vyzerá ako rovný lineárny reťazec. Naopak nenasýtené mastné kyseliny obsahujú už nejakú násobnú väzbu, ktorá spôsobí v reťazci určité zalomenie. Toto zalomenie je dôležité pre funkciu membrán, a to tak, že ju robia „tekutejšie“, čo spôsobuje oveľa lepšiu látkovú výmenu v rámci buniek a teda aj v rámci celého organizmu. Medzi nenasýtené mastné kyseliny radíme práve omega mastné kyseliny, a to omega-3 (napríklad kyselina dokosahexaenová), omega-6 (napríklad kyselina linolová) a omega-9 (napríklad kyselina olejová). Omega-9 mastné kyseliny si naše telo vie vyrobiť samo, ale iba za predpokladu, že má dostatok omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré si telo už vyrobiť nevie a musí ho prijať v potrave, a to navyše v správnom pomere.

Čo sa teda stane, ak máme týchto živín málo?

U omega mastných je dokázané, že tvoria 25% suchej váhy mozgu a tvoria obaly nervových vlákien, vďaka ktorým sa môžu rýchlejšie prenášať nervové vzruchy. Pokiaľ teda budeme mať nedostatok mastných kyselín, ovplyvnia to naše nervové funkcie. Trpieť potom môžeme poruchami pamäti, zmenami nálad, psychickými poruchami až depresiami. Mastné kyseliny sú výborným zdrojom energie, preto ďalším príznakom nedostatku môže byť pocit vyčerpania a zvýšená únava, alebo aj pocit hladu. Tuky všeobecne sú dôležitou súčasťou kožnej bariéry a ich nedostatok tak môže vyústiť do toho, že koža bude suchá a svrbivá. Obrovský vplyv potom majú na funkciu nášho kardiovaskulárneho systému, čomu je venovaný jeden z predošlých článkov.

Dôležité mastné kyseliny telu môžeme dodať pravidelnou konzumáciou potravín, ktoré sú na ne bohaté. V prvom rade by náš jedálniček mal obsahovať približne pol kilogramu tučných rýb týždenne (čo sú asi dve porcie). Ďalej by sme mali konzumovať rastlinné oleje, semienka či orechy. Málokto z nás však všetky tieto požiadavky dodrží, preto je elegantným riešením doplnok stravy, ktorý práve tieto dôležité kyseliny obsahuje. V ponuke Vianutry je to prípravok Vegan Omega 3•6•7•9 obohatený o vitamín E (tokoferol), ktorý je významným antioxidantom a podporuje činnosť pohlavných orgánov.