Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

Nástrahy dovolenky môžeme zvládnuť


Tešíte sa na dovolenku? Neviete sa dočkať, kedy navštívite niektorú z exotických krajín či na to, že sa  nadýchate sviežeho morského vzduchu? 

Táto predstava je iste veľmi príjemná, avšak často sa pozitívne zážitky z dovolenky prekrývajú nepríjemnými zdravotnými problémami. Patria k nim najmä nespavosť a poruchy trávenia.  Prečo je to tak? 

Nástrahy dovolenky

Aj pri radostnom očakávaní dovolenky prežíva náš organizmus stres (aj keď pozitívny) a to už pri príprave na ňu (balenie, cestovanie). K tomu sa pridá zmena klímy – v priebehu niekoľkých hodín sa ocitneme v inom prostredí, inej teplote či vlhkosti vzduchu a vo väčšine prípadov zažívame aj časový posun.

Na toto všetko sa náš organizmus musí v krátkej dobe zadaptovať. Preto sa hovorí, že dovolenku si začneme „užívať“ až od 5. dňa pobytu. Nemusí to však tak byť... 

Ako ich zvládnuť

Príroda nám ponúka rastlinné adaptogény, ktoré nastolia v našom tele rovnováhu – homeostázu, pretože sú schopné priaznivo ovplyvniť neuro-hormonálne procesy, ktoré sú v tomto procese kľúčové. Medzi najznámejšie adaptogény patria Rhodiola rosea a Ashwagandha. Zabraňujú nadmernej tvorbe stresových hormónov v nadobličke, navodzujú príjemný stav mysle a potláčajú príznaky stresu – a to všetko bez vedľajších účinkov, či návykovosti. 

Extrakty týchto rastlín sa nachádzajú vo výživovom doplnku Vianutra MORINGA RHODIOLA ASHWAGANDHA. Je vhodné začať užívať tento výživový doplnok už niekoľko dní pred cestovaním, aby sa nastolil pokoj a rovnováha v organizme. Upokojenie mysle sa odráža aj na našom trávení, ktoré čelí nielen stresu, ale po príchode do dovolenkovej destinácie aj rozdielnemu jedálničku. Okrem toho, pitie ľadových nápojov je pre prehriaty organizmus nevhodné, najmä preto, že sa môže narušiť aktivita niektorých tráviacich enzýmov. Moringa tu pôsobí ako zdroj dôležitých živín a enzýmov a môže do veľkej miery vyrovnať tento deficit. 

Avšak ozajstným pomocníkom na úpravu trávenia je výživový doplnok PROBIOTICS & ENZYMES. Tento prípravok zaraďujeme medzi symbiotiká, nakoľko okrem probiotík obsahuje aj prebiotiká, bez ktorých by prospešné probiotické mikroorganizmy nemohli prežiť (je to ich potrava). Pomáha pri náprave porúch trávenia (dysbiózy), pretože obsahuje aj základné enzýmy, potrebné na spracovanie jednotlivých živín. Upokojenie trávenia prostredníctvom tohto prípravku je spôsobené tiež tým, že pri správnom stave črevného mikrobiómu sa stimuluje aj tvorba endorfínov, čo je v priamej synergii s účinkom adaptogénov (Rhodiola, Ashwagandha). 

Oba uvedené prípravky Vianutra sú okrem uvedených benefitov významnými stimulátormi imunitného systému, ktorý je vhodné podporovať celoročne.

Čo si pribaliť

Výživové doplnky  MORINGA RHODIOLA ASHWAGANDHA a PROBIOTICS & ENZYMES nezavážia vo Vašej batožine, čo sa týka hmotnosti, avšak môžu veľmi zavážiť v prevencii, či pri úprave najčastejších „cestovateľských“ zdravotných problémov.