Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

More, jazero či kúpalisko – kde je najmenšie riziko infekcie?


K letu, prázdninám a dovolenkám patrí neodmysliteľne kúpanie sa a plávanie, či už na kúpalisku, v prírodných vodných nádržiach alebo v mori. Takéto kúpanie však nesie aj možné riziká v podobe infekcií. Ich pôvodcom bývajú najčastejšie vírusy, baktérie, parazity, plesne a sinice.

Hygienici z Úradu verejného zdravotníctva SR upozorňujú na to, že znečistenie vôd majú vo veľkej miere na svedomí aj ich návštevníci. Infekcie hrozia najmä tým, ktorí majú oslabený imunitný systém alebo sú náchylní na rôzne infekcie. 

Čo ale uprednostniť, aby bolo riziko infikovania sa čo najmenšie – more, jazero či kúpalisko?

More prospieva zdraviu i kráse 

Už Hippokrates vyzdvihoval liečivé účinky morskej vody a Gréci pred stovkami rokov verili, že prospieva zdraviu a  ľudskej kráse. More pôsobí pozitívne aj na väčšinu chronických ochorení močových ciest.

Ďalšie pozitívne účinky morskej vody sú najmä:

  • posilnenie imunity - morská voda obsahuje životne dôležité prvky, vitamíny, minerálne soli, stopové prvky, aminokyseliny a živé mikroorganizmy, ktoré majú antibiotické a antibakteriálne účinky. Vdychovanie morského vzduchu naplneného záporne nabitými iónmi alebo molekulami, ktoré sa viažu na pľúca, tiež posilňuje imunitný systém a zmierňuje ochorenia priedušiek a pľúc. Okrem toho, mnohí odborníci tvrdia, že kúpanie v morskej vode otvorí póry v pokožke, čím sa zlepší absorpcia morských minerálov a zároveň vylúčenie toxínov z tela.
  • zlepšenie krvného obehu – a to tým, že sa do tela doplnia dôležité minerály, ktoré sa vyčerpali kvôli stresu, zlou stravou a toxínmi zo životného prostredia.
  • podpora celkovej pohody – vplyvom morskej vody sa v tele aktivujú hojivé mechanizmy na boj proti ochoreniam ako sú astma, artritída, zápal priedušiek a iné zápalové ochorenia, rovnako ako bežné bolesti. Horčík, bohatý minerál v morskej vode, pomáha tiež uvoľniť svaly, znižuje stres, navodzuje spánok, spôsobuje úľavu nervového podráždenia a vedie k zvýšenému pocitu pokoja. 
  • blahodarný vplyv na kožu - minerály v morskej vode hydratujú a zvláčňujú pokožku a celkovo zlepšujú jej vzhľad. Výrazné sú jej účinky predovšetkým na atopickú a suchú kožu.

Pri mori by mala návštevníkov od kúpania odradiť jedine zapáchajúca naplavenina na plážach, resp. zelená kaša, či pena pri brehu.

Jazerá sú len pre zdravých ľudí

Prírodné jazerá majú samočistiacu schopnosť, ale nie vždy musia intenzitu využívania rekreantmi zvládať. V jazerách by sa mali kúpať len zdraví ľudia s dobrou imunitou a neporušenou pokožkou. Nie je dobré podceňovať zákazy kúpania, pretože sú vydané na základe rozboru kvality vody a pravdepodobne obsahujú látky alebo mikroorganizmy, ktoré môžu ľudskému organizmu uškodiť.

Najväčšie je ohrozenie sinicami (cyanobaktériami), ktoré produkujú toxíny, na ktoré sú citlivé najmä deti. Vyvolávajú dýchacie problémy, kožné vyrážky, zápaly očných spojiviek a pri prehltnutí už malého množstva vody aj črevné problémy, kŕče, nevoľnosť a pri dlhšom kúpaní aj alergie. Samozrejme, alergie nespôsobuje len samotná voda, ale aj niektoré sladkovodné riasy (vyrážky, ekzém, zápal spojiviek, nádcha).

Ďalšou nástrahou je, ak v blízkosti rybníka hniezdi veľké množstvo vodných vtákov. Tie infikujú vodu motolicami, ktoré spôsobujú svrbenie pokožky a vyrážky. 

Z hľadiska rizika znečistenia sú z prírodných vodných zdrojov na kúpanie najvhodnejšie horské jazerá, tie však bývajú na kúpanie príliš studené.

Kúpaliská sú rizikové najmä pre deti

Z pohľadu bezpečnosti sú bazény niekde uprostred. Sú síce teplé, ale voda v nich je filtrovaná, chlórovaná a ošetrovaná UV žiarením. Povedať však, že tam nemôže človek nič chytiť, je prehnané. Do tela sa totiž nebezpečné mikroorganizmy môžu dostať viacerými spôsobmi - napríklad prehltnutím bazénovej vody, vdýchnutím aerosolu, cez spojivky alebo cez pokožku.

Najčastejšie spôsobujú choroby baktérie, ktoré sa za normálnych okolností vyskytujú v stolici zdravých ľudí. Ich malé množstvo vo vode nemusí predstavovať výrazné nebezpečenstvo, ale môže zapríčiniť ochorenia u detí.

Aké sú teda najčastejšie kúpaliskové ochorenia?

  • hnačka a zvracanie (zapríčinené najmä prehltnutím vody z bazéna) - najčastejšie ju spôsobuje parazit s názvom cryptosporidium, ktorý sa nachádza v bazénoch pomerne často. Dokáže prežiť aj mimo ľudského tela a ani chlór vo vode ho nevie zneškodniť.
  • mykotické ochorenia (napríklad vaginálna mykóza) – sú spôsobené premnožením kvasiniek. Počas kúpania sú  intímne partie žien vystavené veľkému množstvu mikroorganizmov a aj rôznym chemikáliám či prostriedkom na čistenie vody (chlór). Tento fakt môže zapríčiniť narušenie pH v citlivých častiach tela a šanca na nakazenie sa tak zvyšuje. 
  • plesňové ochorenia - nakaziť sa nimi dá v spoločných sprchách, toaletách, šatniach, ale aj na miestach okolo bazéna. Plesňové ochorenia sa týkajú najmä nôh, ale postihnúť môžu aj vlasy a nechty.
  • bradavice - vírusové ochorenie, ktoré má podobu kožných nádorčekov, ohraničených tuhých hrbolčekov s drsným povrchom.
  • hnisavý zápal očí či uší – odniesť si ho z kúpaliska môžu predovšetkým deti.
  • ochorenia močových ciest vyvolané infekciou - závažná infekcia môže vniknúť i cez malé poranenie kože. Napríklad vírus od iného „plavca“, ktorý ešte sám nemusí byť chorý (je v tzv. inkubačnej dobe), alebo je voči nej imúnny. Ani chlór, ktorý sa do vody pridáva, nedokáže zlikvidovať všetkých škodcov ľudského zdravia.

Ako sa pripraviť na nástrahy vody?

Zdraví ľudia s dobrou imunitou môžu prežiť leto bez ochorenia, aj keď ho strávia pri vode. Posilňovať imunitu je však potrebné celoročne, a to i v lete, kedy konzumujeme viac ovocia a zeleniny. Určite by preto nemal chýbať v „prírodnej lekárničke“ širokospektrálny, kvalitný výživový doplnok.

Vzhľadom na to, že voda nie je len na kúpanie, ale najmä v lete by sme mali dbať na jej pravidelný a dostatočný príjem, tak sú najvhodnejšie tekuté výživové doplnky. Tie je možné pridávať do vody aj deťom a seniorom, ktorí sú najohrozenejší z hľadiska dehydratácie a tým aj rýchlejšieho prehriatia organizmu v letnom období.