Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

Ktoré vitamíny nám pomáhajú zvládať stres?


Už sme sa tomu venovali vo viacerých článkoch, že september prináša nové pracovné povinnosti, začína školský kolotoč a tak môžeme povedať, že ide aj o značne stresové obdobie.

Ktoré mikroživiny doplniť, aby sme si so stresom vedeli poradiť?

B skupina

Najdôležitejšie z vitamínov sú vitamíny B skupiny, najmä B6, avšak najúčinnejšie je ak je zastúpená celá skupina B vitamínov. Všetky B-vitamíny spolu úzko spolupracujú na udržiavaní zdravej nervovej sústavy, srdca, krvi, očí, kože, funkcií hormónov a neurotransmiterov, ale aj zdravom metabolizme a tvorbe energie. Sú rozpustné vo vode, takže sa nehromadia v tele, nie sú toxické ani vo vysokom množstve a potrebujeme ich dopĺňať pravidelne. Nedostatkové sú okrem už spomínaného vitamínu B6 ešte B12 a B9.

Antioxidanty

V strese sa zvyšuje tvorba voľných radikálov, takže aj spotreba antioxidantov je vyššia, to znamená, že by sme mali zvýšiť aj príjem vitamínov A,C,E, selénu a zinku.

Horčík

Horčík vyživuje nervovú sústavu a funguje ako prevencia úzkosti, nervozity a podráždenosti. Zároveň chráni srdce a cievy, čo je dôležité najmä vtedy, keď nás prepadne strach alebo panika. Spolu s vitamínom B6 tvorí skvelú dvojicu, ktorá u žien vo fertilnom veku zmierňuje aj príznaky predmenštruačného syndrómu, napätie v prsníkoch, bolesť a priberanie.

Vápnik

Vápnik potrebujeme nielen pre pevné kosti a zdravé zuby. Tento minerál podporuje srdcovú činnosť, znižuje krvný tlak a je nápomocný aj pri prenose nervových impulzov, sťahovaní a uvoľňovaní svalov a krvných ciev. Lepšiemu vstrebávaniu vápnika pomáha vitamín D.

Chróm

Menej známe je to, že prekonať stres pomáha aj chróm. Je to stopový prvok nevyhnutný pre metabolizmus cukrov a tukov, ale má aj významnú úlohu pri zvyšovaní hladiny serotonínu a melatonínu v mozgu, čím pozitívne ovplyvňuje náladu a emócie.

V ďalšom článku si napíšeme o tom, ako sa stres prejavuje u detí a ako je ho možné lepšie zvládať.