Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

INULÍN

VLÁKNINA PRE NAŠE ZDRAVIE


V minulosti bol význam vlákniny pre naše zdravie mnohými odborníkmi zatracovaný, pre jeho takmer nulovú výživovú hodnotu. Postupom času sa však ich pohľad na význam vlákniny v strave zmenil, a dnes dokonca odporúčajú denné dávky pre ženy 25, pre mužov až 38 gramov vlákniny denne. Je to najmä pre jej benefit pre tráviaci systém a prevenciu rakoviny hrubého čreva.

Vlákninu môžeme rozdeliť do dvoch skupín: na nerozpustnú rozpustnú.

INULÍN je rozpustná rastlinná vláknina , nachádza sa v ovocí, zelenine aj v obilninách a z hľadiska chemického zloženia je to polysacharid. Skladá sa z reťazca molekúl fruktózy, nezvyšuje však hladinu cukru v krvi (jeho glykemický index je blízky nule) a má takmer nulovú kalorickú hodnotu. INULÍN prechádza naším tráviacim traktom v podstate nezmenený až do hrubého čreva, kde začína jeho úloha. Odoláva agresívnym žalúdočným kyselinám a tráviacim enzýmom. Na rozdiel od iných druhov vlákniny, ktoré sú nestráviteľné, je INULÍN plne fermentovaný (strávený) v hrubom čreve pomocou črevnej mikroflóry. Ako zdroj živín ho vedia selektívne zužitkovať práve telu prospešné bifidobaktérie a laktobacily, čím sa zvyšuje ich počet na úkor škodlivých patogénnych mikroorganizmov (tzv. pre-biotický efekt). Inými slovami – INULÍN je významné prebiotikum.

Zdravá črevná mikroflóra je nevyhnutná pre správne fungovanie imunitného systému, pre produkciu niektorých vitamínov (napr. B12), produkty ich fermentácie pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, majú dôležitú úlohu pri ochrane pred rakovinou hrubého čreva a zvyšujú absorpciu vápnika z potravín a jeho biovyužiteľnosť. INULÍN svojim pôsobením  tiež znižuje čas, ktorý strávi potrava v našom tráviacom trakte (aby nám potrava v črevách „nehnila“) a taktiež zväčšuje objem a pravidelnosť stolice.

Význam INULÍNU pre organizmus :

  • Priaznivý vplyv na trávenie
  • Prevencia zápchy
  • Významné prebiotikum (podpora črevného mikrobiómu)
  • Pomoc pri vstrebávaní vápnika a horčíka
  • Podpora imunity
  • Prevencia nádorových ochorení tráviaceho traktu
  • Podpora pri úprave hmotnosti
  • Detoxikácia organizmu

INULÍN je súčasťou výživového doplnku VIANUTRA:

PROBIOTICS PREBIOTICS ENZYMES

kde pôsobí v úzkej synergii s probiotickými kmeňmi (Probiotic MIX Tyndal 100B) a pre trávenie najdôležitejšími enzýmami (patentovaná zmes DigeZyme).