Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

ÚSTNA DUTINA

STAROSTLIVOSŤ O ĎASNÁ, ZUBY A JAZYK


V minulom článku o ústnej dutine sme si predstavili jej základné štruktúry a funkcie a bližšie sme si priblížili, aké ochorenia môžu postihnúť naše pery a sliznicu a ako im predchádzať. Dnes budeme v tejto problematike pokračovať a pozrieme sa na ochorenie ďasien, zubov a jazyka.

1) ĎASNÁ

Ide o výbežky našich čeľustí pokryté sliznicou, ktorá rohovatie. Najčastejším ochorením je krvácanie ďasien spôsobené zápalom (gingivitídou), parodontitídou alebo poruchou krvnej zrážanlivosti. Prevenciou týchto ochorení bude správna hygiena a dostatočný príjem vitamínov a minerálov.

2) ZUBY

Zuby sú orgánom zloženým z vody, organickej hmoty a minerálov. Jeho časťami sú korunka, krčok, koreň, dreňová dutina a koreňové kanáliky, stavebnými materiálmi potom sklovina, zubovina, zubný cement a zubná dreň.

Sklovina predstavuje najtvrdšiu substanciu tela, ktorá pokrýva zubnú korunku. Je z väčšiny tvorená minerálom hydroxyapatitom, naopak neobsahuje bunkovú zložku, čo znamená, že sklovina nemá možnosť obnovy a preto je jej poškodenie závažné. To môže byť spôsobené chemickou cestou (konzumáciou sladkých a kyslých nápojov a potravín), alebo mechanickou cestou (škrípaním zubov, piercingy v jazyku,…). Okrem spôsobu poškodenia je veľmi významná aj doba pôsobenia dráždivého podnetu. Vôbec najhoršie pre sklovinu je priebežné jedenie poškodzujúcich potravín v priebehu celého dňa – to znamená, že napríklad jednorazové vypitie veľkého množstva vody s citrónom napácha oveľa menej škody ako popíjanie dúškov tejto vody počas celého dňa. Jednou z najhorších kombinácií je popíjanie vína (zmäkčenie skloviny) spoločne s konzumáciou slaných orieškov (obrúsenie zmäknutej skloviny).

V rámci dodržiavania dobrej kondície zubov by malo byť na prvom mieste správne čistenie, ideálne dvakrát denne. Najvýznamnejšie je čistenie mechanické, teda to, čo robí zubnú kefku. Zubná pasta je iba doplnkom na čistenie, avšak je tiež dôležitá napríklad pre doplnenie fluoridov. V dnešnej dobe sú navyše dostupné aj špeciálne pasty na posilnenie zubnej skloviny. Okrem bežnej kefky by potom vo výbave nemali chýbať kefky medzizubné. Okrem čistenia je ale potrebné sa o zuby starať aj správnym výberom stravy a nápojov. Rozhodne nie je zakázané piť tak obľúbenú vodu s citrónom či ovocné džúsy – je ale dobré tieto nápoje napríklad piť slamkou tak, aby sa nedotkli zubného povrchu, alebo si zuby asi pol hodiny po vypití vyčistiť (nie skôr, sklovina je po konzumácii zmäknutá a kefka by ju tak ešte viac poškodil).

V určitých situáciách je zub už natoľko poškodený, že jediným riešením je nejaký stomatologický zákrok. Ten okrem iného prináša aj riziko infekcie a zápalu, ktoré sa krvnou cestou môžu dostať ďalej do tela a spôsobiť napríklad vážne endokarditídy. Tu je na prvom mieste starostlivá práca lekára, ale prevenciou je aj MIOLITE® by MARTA FENYO. Ten okrem prevencie navyše podporuje hojenie ústnej dutiny.

3) JAZYK

Jazyk je svalovým orgánom, ktorý plní svoju funkciu pri spracovaní potravy, vnímaní chuti aj tvorby reči. Chrbát jazyka predstavuje špecializovaný typ sliznice, ktorá obsahuje rôzne typy slizničných papíl s alebo bez chuťových pohárikov. Bez chuťových pohárikov sú papily nitkovité, s chuťovými pohárikmi papily hubovité, hradené a listovité. Chuťové poháriky predstavujú chemoreceptory, ktoré vnímajú sladkosť (špička jazyka), slanosť (špička a predné bočné strany jazyka), kyslosť (zadné bočné strany jazyka), horkosť (koreň jazyka) a umami. Na koreni jazyka sa navyše nachádza lymfatické tkanivo tvoriace jazykovú mandľu s imunitnou funkciou.

Pri jazyku má značný diagnostický význam jeho povlak. Ten fyziologický tvoria nitkovité papily, zvyšky potravy, baktérie a odlúčené bunky, ale môže byť aj patologický, kedy sa papily zmnožia a viac rohovatejú.  Pri ťažkých infekciách vzniká povlak akútny, kedy je jazyk oschnutý a povlečený. Suchý jazyk ale môže byť aj prejavom dehydratácie pri horúčke, hnačke či zvracaní. Úplne vyhladený jazyk sa môže objaviť napríklad pri užívaní antibiotík, nedostatku nejakého dôležitého prvku výživy či obehovej nedostatočnosti, alebo pri anémii či cirhóze pečene. Rovnako ako na sliznici sa aj na jazyku môže vyskytovať soor. Vredy jazyka sú typické pre nádorové ochorenia, tuberkulózu či syflilis, pri poruchách žliaz s vnútornou sekréciou potom môže byť jazyk nápadne zväčšený.

Z vyššie uvedeného zoznamu tak vyplýva, že stav jazyka poukazuje na stav organizmu. Prevenciou bude opäť dostatočná ústna hygiena, správna výživa s dostatočným príjmom vitamínov a minerálov, a to aj vo forme doplnkov stravy, a dostatočná hydratácia.