Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

Čo je to energia a ako ju vieme získať?


Prechod na zimný čas nám síce umožnil spať o hodinu dlhšie, ale automaticky to neznamená, že máme aj viac energie. Inak, zamysleli ste niekedy nad tým, čo to tá energia vlastne je a ako ju vieme získať?

Všetky živé organizmy potrebujú energiu na základné životné činnosti ako sú pohyb, rast a zachovanie svojej teploty.

Naším najdôležitejším dodávateľom energie je jedlo. Telo premieňa chemickú energiu z jedla (metabolizuje) na:

  • tepelnú energiu,
  • mechanickú energiu, ktorá nám pomáha pohybovať sa a necháva pracovať naše srdce a svaly,
  • elektrickú energiu v našich nervoch, ktorá nám pomáha myslieť a reagovať na podnety ako sú teplo alebo bolesť. 

Každý človek potrebuje určité množstvo energie na základe svojej aktivity. Ak človek prijme viac tukov a sacharidov ako potrebuje, uchovávajú sa v tele, takže ich energiu možno využiť v budúcnosti. 

Ako organizmus tvorí energiu

Existujú tri skupiny chemických látok v potravinách, ktoré sú zdrojom energie: 

  • sacharidy (cukry), 
  • tuky (ide o najkoncentrovanejší zdroj energie pre naše telo),
  • bielkoviny. 

Ak by som išla viac do odborného výkladu, tak miestom tvorby energie v bunkách sú malé organely – mitochondrie. Tie sa označujú ako elektráreň buniek. Tento spoločný názov pochádza z ich dôležitej funkcie, ktorou je produkcia adenozín trifosfátu (ATP), čo je forma energie, ktorú môže bunka využiť. 

Tvorba energie je zložitý proces, ktorý vyžaduje okrem hlavných zdrojov dôležité kofaktory: napr. koenzým Q10, L-karnitín, vitamíny (najmä skupiny B). Karnitín prenáša mastné kyseliny do mitochondrie, kde ich pomocou koenzýmu Q 10 premieňa na životodarnú energiu pre bunky.

Vzniknutú energiu organizmus potrebuje na biosyntézu látok, ale aj na rast, pohyb a pod. a zvyšok sa uvoľňuje do prostredia v podobe tepla. 

Ako sa nabiť energiou

Po dostatočnom spánku sa náš organizmus dokáže ľahšie nabiť energiou, pretože všetky pochody v našom tele boli počas spánku v pokojovom režime.

Najlepšie hneď zrána urobíme, keď sa napijeme, pretože naše telo je po spánku čiastočne dehydratované a to bráni správnemu fungovaniu biochemických procesov. Ideálne je „naštartovať“ organizmus nápojom so širokým spektrom živín, avšak kľúčový je obsah vitamínov skupiny B. Pri ich nedostatku viazne tvorba energie, ako aj stav psychiky, čo vedie k únave.

Najmä v období zvýšenej fyzickej alebo psychickej záťaže vitamíny B dokážu zvýšiť hladinu energie a prispieť k správnej funkcii nervového systému tým, že potláčajú úzkosť, depresiu, podráždenosť a nervozitu. Ideálne je, ak sú v kombinácii s vitamínom C a E, horčíkom a draslíkom.

Bez dostatku vitamínov a ostatných mikronutrientov napríklad viazne látková premena, aktivita enzýmov nie je dosť výkonná, procesy detoxikácie sú spomalené a dostavuje sa únava. Vhodný výživový doplnok môže tento stav zlepšiť a podporiť v bunkách tvorbu energie aj pomocou takých látok ako sú kórejský ženšen či ginkgo biloba.