Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

Aký význam pre rekreačných i vrcholových športovcov majú vitamínové doplnky?


Lekárske výskumy jednoznačne preukázali, že existuje súvislosť medzi vitamínmi a športovým výkonom. Medzi najdôležitejšie vitamíny, potrebné pre športovca, patria vitamín D, vitamíny skupiny B, vitamín C, E a betakarotén.

Jednotlivé vitamíny podrobnejšie

Vitamíny skupiny B sú dôležité v rámci vytvárania potrebnej energie tým, že pomáhajú pri premene bielkovín a sacharidov na energiu. Okrem toho sa zúčastňujú  na bunkovej obnove v procese regenerácie svalového tkaniva.

Osobitne je potrebné vyzdvihnúť kyselinu listovú a vitamín B12, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek, syntézu proteínov a opravu a údržbu tkanív centrálneho nervového systému.

Vitamín D potrebujeme na to, aby náš organizmus vedel dostatočne absorbovať vápnik, ale aj na reguláciu jeho hladiny, ako aj hladiny fosforu kvôli podpore zdravých kostí. Vitamín D taktiež upravuje homeostázu nervového systému a kostrového svalstva. 

Vitamíny C, E a betakarotén hrajú dôležitú úlohu pri ochrane bunkovej membrány pred oxidačným poškodením. Okrem toho vitamín E pozitívne pôsobí pri znižovaní zápalu a bolesti svalov v priebehu zotavovania sa po náročnom cvičení. Vitamín C má dôležitú úlohu pri urýchlení regeneračných procesov v tele, preto je v tomto prípravku až 1000 mg Vitamínu C.

Okrem vitamínov by v kvalitnom výživovom doplnku pre športujúcich nemali chýbať ani minerály - najmä horčík, vápnik , železo a stopové prvky – predovšetkým zinok .Tieto zlepšujú tvorbu kolagénu, aktivujú lymfatický systém, urýchľujú delenie buniek a tým aj hojenie rán. 

Rekreační vs. aktívni športovci

Všetky horeuvedené mikronutrienty sú významné pri pravidelnom rekreačnom športovaní, ale nevyhnutné sú aj pre zdravie vrcholových športovcov. Je to z toho dôvodu, že pri cvičení sa organizmus zaťažuje  oveľa viac ako v stave pokoja a tým sa zvyšuje počet biochemických procesov, pri ktorých hrajú veľmi dôležitú úlohu práve vitamíny. A to konkrétne pri tvorbe energie potrebnej na športový výkon, ale aj pri:

  • syntéze hemoglobínu,
  • udržiavaní kostnej drene,
  • posile imunitného systému,
  • ochrane tela pred oxidačným poškodením,
  • zotavovaní svalového tkaniva po cvičení,
  • oprave a tvorbe svalového tkaniva.

Veľký význam majú aj aminokyseliny, najkvalitnejšie sú aminokyseliny z kolagénu: L-taurín, L-karnitín a L- glutamín. Stimulujú biochemické procesy vo vnútri svalových buniek, udržujú vytrvalosť, silu a rýchlosť zmršťovania svalov.

Okrem uvedených benefitov výživové doplnky pomáhajú posilniť našu imunitu, vitalitu a v neposlednej miere lepšie zdolávať stresové situácie.